Vilgot Seikkailija 2009

 

Hauhon Kesäteatterissa nähdään kesällä 2009 musikaali ’Vilgot Seikkailija’. Kieltolain aikaisen veijaritarinan ovat kirjoittaneet Bengt Ahlfors ja Lars Huldén. Musiikin on säveltänyt Lasse Mårtenson. Alun perin ruotsinkielisen teoksen ’Smugglarkungen’ on suomentanut Liisa Ryömä. Musikaalin ensiesitys oli Helsingin ruotsalaisessa teatterissa 1977, jonka jälkeen sitä on esitetty harvakseen molemmilla kotimaisilla kielillä. Vuosituhannen vaihteessa tekijät päivittivät teoksen nykymuotoonsa, jolloin se myös käännettiin uudelleen suomeksi. Lautsian esityksen ohjaa Anneli Heino. Esityksen tuottavat Lautsian kartanoteatteri ry ja Lautsian lomakeskus Yhteistyökumppaneina ovat myös Vanajaveden opisto sekä laajeneva Hämeenlinnan kaupunki, johon aiemmin yhteistyökumppanina toiminut Hauhon kunta liittyy vuodenvaihteessa. Musikaalin ensi-ilta on torstaina 25.6.2009, jonka jälkeen esityksiä on kuukauden ajan sunnuntaisin, tiistaisin ja torstaisin.

 

Vilgot Seikkailijan tarina sijoittuu 1930-luvun alkuun, jolloin oli voimassa kieltolaki. Ajalle tyypillistä oli pirtun salakuljettaminen ja sitä vastaan taistelu, jota poliisin rinnalla kävi aktiivinen raittiusväki. Musikaalin tapahtumien keskipisteenä on salakuljettajien kuninkaaksi ylistetty Vilgot, jonka kilpajuoksua virkavallan ja raittiusväen kanssa tahdittavat monenkirjavat ihmissuhteet ja ihmiskohtalot. Vilgot Seikkailija on tulvillaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta myös tunteikkaita hetkiä. Tunnelmasta toiseen kuljetaan saaristolaismusiikin mestarin Lasse Mårtensonin musiikin siivittämänä.

 

Lautsian kartanoteatterin tavaramerkiksi on muodostunut rantamaisemaan sopiva elämänmakuinen musiikkiteatteri, jota Vilgot Seikkailijakin edustaa. Aloite juuri tämän teoksen tekemiseen tuli itse säveltäjältä kesällä 2006, kun näyttelijäryhmä tapasi Lasse Mårtensonin esittäessään hänen säveltämäänsä Hangon Silmä –musiikkinäytelmää. Välissä tehtiin kuitenkin Tukkijoella kesällä 2007 ja Viulunsoittaja katolla viime kesänä.

 

Hämeenlinnasta lähtöisin oleva ohjaaja Anneli Heino on pitkän linjan teatteriammattilainen, joka johtaa Loimaan Kojonperällä toimivaa eriPARIa musiikkiteatteria. Hän odottaa innolla alkavaa ohjaustyötä mielenkiintoisen teoksen parissa:

– Vilgot Seikkailija on rosoinen ja elämänmakuinen veijaritarina. Näytelmän vahvinta maustetta ovat roolihahmot joissa on tarttumapintaa. Näytelmä perustuu löyhästi salakuljettaja Algoth Niskan elämään. Se ei kuitenkaan ole totuuksia laukova dokumentti. Uskoakseni elämässä ei ole yksinkertaisia totuuksia tai vastauksia. Kaikkien ratkaisujen oikeellisuus tai hyvyys riippuu siitä, kenen näkökulmasta asiaa kulloinkin katsotaan.

 

Ohjaajan lähtökohdat teatterin tekemiseen sopivat hyvin haasteellista harrastajateatteria tekevän ryhmän odotuksiin:

– Syvällisempää otetta kesänäytelmään pidetään usein kiusallisena moralisointina. En toden totta myönnä olevani moralisti, enkä edes tosikko. Pyrin tekemään iloista, inhimillistä teatteria, joka hakee tunteensa ja voimansa tekstin lähtökohdista ja toteutuu, asiaansa uskovien, osaavien näyttelijöiden kautta. Ohjaukseni perusperiaatteena on että väistämisen sijaan on mentävä aina kohti vaikeinta. Ensin tulee rakastua aiheeseen, sitten tarinaan, sitten roolihenkilöihin ja lopulta näyttelijöihin.

Yhteystiedot

Käyntiosoite
Hauhon Kesäteatteri
Lautsian Lomakeskus
Lautsiankuja 20, HAUHO

Postiosoite     
Hauhon Kesäteatteri/
Lautsian Kartanoteatteri ry    
Rajamäentie 5 14700 Hauho

S-posti
hauhonkesateatteri [at] gmail.com

lipunmyynti [at] hauhonkesateatteri.fi

Facebook
http://facebook.com/hauhonkesateatteri